دسته : -علوم انسانی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 9 KB
تعداد صفحات : 10
بازدیدها : 198
برچسبها : دانلود مقاله
مبلغ : 3000 تومان
خرید این فایلمقاله بررسی و ارزیابی نظرات جامعه شناسی انقلاب و ارتباط آن با انقلاب اسلامی در 10 صفحه ورد قابل ویرایش
مقدمه
شاید بتوان انقلاب اسلامی را بزرگترین تحول تاریخی دانست كه از ظهور اسلام درایران به وقوع پیوسته است و اگر دقت كنیم تغییرات بنیادی بسیاری در ساختارهای اجتماعی ایران در نتیجه انقلاب اتفاق افتاده است كه حتی آثار آن در جهان نیز قابل درك است. از آنجائیكه بنده مربی درس جامعه شناسی درمقطع دبیرستان و پیش دانشگاهی می باشم و مخصوصاً قسمت آخر كتاب نظام اجتماعی پیش دانشگاهی مربوط به نتایج صدور انقلاب می باشد برخود لازم دانستم تا حداقل درحد دبیرستان ابعاد و ریشه های نظری انقلاب اسلامی را از منظر جامعه شناسانی كه در حیطه انقلاب بحثهای مختلفی دارند تحقیق وبررسی كنیم. همچنین ایجاد ارتباط و تعامل بین نسل انقلاب و نسل سوم كه انقلاب را شاید فقط از واژه های الفبایی كتاب و دریچه شیشه ای تلویزیون دیده باشند باعث شد تا این مطالب را از منابع مختلف جمع آوری كرده تا درصورت لزوم به پرسشهای آنها توانایی پاسخگویی داشته باشم. امیدوارم بتوانم با این چكیده اندك قسمت كوچكی از زحمات شهدا و امام شهدا را جبران كرده باشم.
همتم بدرقه راه كن ای طایر قدس |
|
كه دراز است ره مقصد و من نوسفرم |
درتبیین علل انقلاب اسلامی ایران برخی براساس نظریه های انقلاب و برخی براثر برداشت های علم خویش به بررسی پرداخته اند. اما این بررسی ها را می توان براساس یافته های علمی دسته بندی كرد. دقت در آثارانقلاب نشان می دهد هر اثر به یك یا تعدادی یا همه عوامل فرهنگی جامعه شناختی اقتصادی و روانی سیاسی تأكید كرده است. دراین مقاله نظریات چند تن از بزرگان جامعه شناسی را درمورد علل و عوامل انقلاب مطرح می كنیم.
الف) تأكید برعوامل اقتصادی و اجتماعی
(تدااسكاچپل) وی دركتابی تحت عنوان دولتها و انقلاب های اجتماعی ضمن رد ادعای ارادی بودن انقلاب وقوع انقلاب را از پیش تعیین شده می داند و آنرا براساس عوامل ساختاری تحلیل می كند. زیرا وی به نوعی یكی از اصحاب مكتب ماركسیسم ساختاری و تحت تأثیر آنها می باشد. وی نقش انقلابیون را درجریان انقلاب نفی كرده و معتقد است كه انقلاب ها ساخته نشده بلكه بوجود می آیند. این تحلیل كلی وی از انقلاب می باشد اما ایشان مقاله ای درسال 1982 تحت عنوان «دولت رانتی و اسلام شیعی» درانقلاب ایران نوشته كه كاملاً درآن به وضوح به نقش اراده و آگاهی و رهبر درانقلاب ایران واقف است. و نظریه ساختاری خود را درمورد انقلاب ایران نقض كرده و تنها انقلاب آگاهانه را انقلاب ایران می داند ضمن اینكه نقش عوامل ساختاری را در ایجاد انقلاب اسلامی نفی نمی كند. عواملی مانند صنعتی شدن، مهاجرت، اصلاحات ارزی، عدم دخالت روحانیون درفعالیتهای مختلف جالب است كه وی نقش مساجد را و مخصوصاً شكل فرهنگی تاریخ تشیع و حضرت امام حسین را درجریان انقلاب مؤثر میداند. نقطه ضعف نظریه اسكاچپل درمورد انقلاب عدم اشاره وی به نقش رژیم پهلوی و آمریكا دراین مقاله می باشد كه به نوعی یك دترمنیسم پنهان درآن دیده می شود.
ب)عوامل روانشناسی فردی و اجتماعی انقلاب اسلامی
مارویل زونیس كتاب وی در تحلیل انقلاب كه با محوریت نقش شاه و تصمیمات او نوشته شده كتاب «شكست شاهانه» می باشد وی دراین كتاب به بررسی شخصیت شاه از جنبه های روانی و اجتماعی پرداخته و خلقیات وی و اعضای خانواده اش را به عنوان عامل اصلی انقلاب مطرح می كند. وی حتی نحوه تربیت شاه درخانواده را كه موجب شده فردی مردد و فاقد اعتماد به نفس باشد را در جریان انقلاب موثرمی داند. سپس زونیس از وجود عواملی نام می برد كه به شاه قدرت اعتماد به نفس می داند. و در نبود آنها شاه به معظل اساسی فكری دچار شده و همه اینها را عامل انقلاب می داند. این عوامل عبارتند از:
2. اسدالله علم كه شاه از همه بیشتر به او اعتماد داشت و درجریان قیام پانزده خرداد با سركوبی آن بزرگترین خدمت را به شاه كرد.
3. اشرف خواهر دوقلوی شاه كه یكی از بازیگران اصلی صحنه سیاسی ایران كه ملقب به پلنگ سیاه می باشد و مردم فوق العاده نسبت به او حساس بودند.
4. جالب است كه زونیس حمایت الهی را یكی از عوامل اعتماد به نفس شاه می داند و این نشان می دهد كه مطالعات وی در جریان انقلاب ضعف دارد زیرا وی به اقدامات ضد مذهبی شاه اصلاًتوجه نكرده است.
5. آمریكا شاه كه خود را عامل آمریكا می داند و رؤسای جمهوری امریكا برای وی چهره ای پدر مانند بوده كه جایگزین پدر او شده اند ضعف نظریات زونیس در عدم توجه وی به خصوصیات و ویژگی ها و اقدامات انقلابیون می باشد
نتیجه گیری :
درمجموع نظریات جامعه شناسان این ایراد وجود دارد كه تمام آنها به جنبه های از انقلاب اسلامی توجه كرده و تمام عوامل و علل انقلاب را بررسی نكرده اند. و با توجه به اینكه جامعه شناسی علمی چند علیتی است نمیتوان پدیده های اجتماعی را تك علتی بررسی كرد لذا این نقص در تمام این بررسی ها وجود دارد نكته مهم وجالب توجه اینكه در اكثر این نظریات بحث پیوند تشیع و رهبری با انقلاب كاملاً برجسته بوده وشاید این در كمتر انقلابی وجود داشته باشد. به عنوان مثال این را شاید در در انقلاب های روسیه و انگلیس كه به نظر كرین برینتون در كتاب كالبد شكافی چهار انقلاب انقلاب می باشد درحالی كه مشخصات یك انقلاب را ندارد ما نمی توانیم پیدا كنیم البته از بعضی شاخص ها می توان انقلاب ایران را با انقلاب اكتبر روسیه و كبیر فرانسه مشابه دانست كه جای بحث و بررسی آن در حیطه این مقاله نیست.
خرید و دانلود آنی فایل